In 1984 werd een gedenkplaat onthuld op station Vught. Dit gebeurde op initiatief van Max Cahen. De tekst (van Cahen en Abel Herzberg) op deze plaquette luidt “Van deze plek zijn in 1943-’44 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen.” De typografie van de gedenkplaat is verzorgd door Otto Treumann. Eind vorige maand is in opdracht van de Gemeente Vught de belettering van de plaquette, de na al die jaren vervaagd was, opnieuw ingekleurd.

Treumann (1919-2001) werd geboren in een Duits, Joods-liberaal gezin. Hij volgde in een opleiding volgde aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam en werkte daarna als grafisch ontwerper. In de Tweede Wereldoorlog dook hij onder en vervalste persoonsbewijzen en waardepapieren. In 1984 kreeg hij de Werkmanprijs en in 1994 de oeuvreprijs van Fonds BKVB. Hij ontwierp onder andere affiches, postzegels, boeken en beeldmerken voor bedrijven.

Prinses Juliana onthult plaquette op station Vught ter nagedachtenis aan deportaties. Datum: 23 oktober 1984. Fotograaf: Rob Croes /Anefo. Nationaal Archief