Struikelstenen

Struikelstenen

In Den Bosch vind je op enkele plaatsen zogenoemde Struikelstenen. Kleine messing plaatjes in het trottoir. Ze willen je niet laten struikelen, maar wel met de neus op de feiten drukken. Want elke Struikelsteen noemt de naam van een Joodse stadgenoot die door de nazi’s is vermoord in een concentratiekamp. De Struikelstenen liggen bij het laatste woonadres van de slachtoffers. Vanaf hier zijn zij weggevoerd. Een gruwelijke dood tegemoet.

Stolpersteine noemt de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947) zijn creaties. Als kind van nazi-ouders toont hij ermee zijn schaamte en doet boete. Want de meeste stenen die hij maakt, legt hij zelf. Op zijn knieën. Sinds 1994 zijn er zo’n 57.000 Struikelstenen geplaatst, in 1.600 steden en dorpen in 20 landen. Ook in Den Bosch liggen Struikelstenen. Particulieren namen het initiatief, de gemeente verleende ondersteuning.

In Den Bosch vind je Struikelstenen op de volgende locaties:
Prins Bernardstraat 4-6 (muziekcentrum De Toonzaal)
Boterweg 28 en 34 (Hinthamerpark)
Minderbroedersstraat 32 (Toemen Modelbouw)
Sint Jorisstraat 129 (voormalig Huis van Bewaring)
Van der Does de Willeboissingel 14 (L.W. Beekmanschool)
Ophoviuslaan 126

Klik hier voor alle berichten over Struikelstenen op deze site. Wil jij ook Struikelstenen leggen of laten leggen? Laat je dan adviseren. Stuur een mail voor meer informatie naar: Project Struikelstenen Den Bosch.

gunther-demnig-02

Afbeelding Henk van Esch / Gemeente ‘s-Hertogenbosch