Marielle van Uitert

Marielle van Uitert

Posted by Redactie | 26 oktober 2017 | Geen categorie

Vandaag een jaar geleden werd het Joods Monument Den Bosch onthuld. Het Joods Monument bestaat uit een namenplaquette met daarop de namen van 293 Bossche Joden of Joodse Bosschenaren die de oorlog niet overleefden. Tegenover de namenplaquette hangt een drietal vitrines. Bij de onthulling van het monument waren daarin portretten te zien van Moos de Winter, Betty de Lieme-Polak (met dochter Nanny) en Marie Vromen. Deze foto’s waren afkomstig uit de beeldcollectie van het Joods Historisch Museum. Aansluitend was in de vitrines werk te zien uit de fotocollectie van Bosschenaar Willy van der Heijden. Vanaf vandaag tot 4 mei volgend jaar is er een selectie uit het werk van fotografe Marielle van Uitert te zien.

Bij de opdracht aan Marielle van Uitert diende de namenplaquette van het Joods Monument als inspiratiebron. Marielle van Uitert (Kerkdriel 1973) reist als freelance oorlogsfotografe wereldwijd naar conflictgebieden. In haar werk gaat het niet in de eerste plaats om het conflict, maar om het effect dat geweld op gewone mensen heeft. Marielle van Uitert had in 2013 onder de titel Blik op de oorlog een expositie in het Nationaal Monument Kamp Vught. Voor het Joods monument zocht de fotografe naar een universele verbeelding van de gevolgen van uitsluiting, vervolging en geweld. En het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.

Turkije/ Diyarbakir 2013
De Koerdische Ayse heeft verdriet om haar zus die tijdens een bombardement op een PKK
bolwerk om het leven kwam. “Als een staakt-het-vuren tussen Turkije en de Koerden in maart 2013 is aangekondigd, vertrek ik naar Diyarbakir om een reportage te maken over het lot van de Koerden. Hoe vergaat het een familie wiens dierbaren de bergen in zijn getrokken voor de strijd. Hoe verhoudt zich hun strijdbaarheid met het verlangen op een weerzien.”

Afghanistan/Jalalabad 2008
Voorlichtingsmiddag voor vrouwen over huiselijk geweld en hygiëne. “Het is herfst 2008 als ik door een Nederlandse ngo wordt gebeld om een serie in Afghanistan te maken. De ngo is een programma gestart om door de taliban geknechte vrouwen hulp te bieden. In het gebied zijn recent veel hulpverleners door de taliban vermoord maar ik besluit toch op het voorstel in te gaan. om de gevolgen van een eindeloze spiraal van oorlog, geweld en onderdrukking een gezicht te geven.”

Filipijnen/Manilla 2017
Vrouwen wachten geboeid op hun transport na hun arrestatie in hun huis in Quezon City. Hun
huis werd gebruikt als drugspand. “De drugsoorlog van de Filipijnse president Duterte is nu een jaar bezig. Duizenden moorden en arrestaties later wordt de strijd alleen maar grimmiger. Het grootste deel van de bevolking zwijgt. Sinds de Filipijnse president Duterte zijn ‘oorlog tegen drugs’ begon, zijn er volgens
mensenrechtenorganisaties zo’n twaalfduizend vermeende drugsgebruikers en -dealers doodgeschoten, de politie houdt het op enkele duizenden. Nog eens duizenden zijn opgepakt. Omdat rechtszaken zich jaren voortslepen, is het in sommige gevangenissen inmiddels zo druk dat gevangenen bij toerbeurt moeten slapen. Afkickprogramma’s komen nauwelijks van de grond. De enige manier Internationaal regent het kritiek, maar in Manilla lijken veel mensen ervan overtuigd dat Dutertes genadeloze aanpak de enige manier is om het drugsprobleem op te lossen. Volgens veel mensen is de stad veiliger geworden sinds de drugsoorlog is begonnen.”

Meer informatie over het werk van Marielle van Uitert is te vinden op Parallel Universum Photography.