Sint-Janssingel 2

Sint-Janssingel 2

Posted by Redactie | 21 juni 2016 | Geen categorie

Saul (Paul) de Groot (Amsterdam, 19 juli 1899 – Bussum, 3 augustus 1986) was een zoon van een joodse diamantslijper uit Amsterdam. Paul de Groot was actief in de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) en de Communistische Partij Holland (CPH), de voorloper van de CPN. In het najaar van 1940 werd hij hoofdredacteur van de nieuwe, illegale communistische partijkrant De Waarheid. Hij dook onder bij het gezin Hartog Velleman (’s-Hertogenbosch 15 april 1904 – 30 maart 1945 Langenstein, Duitsland), marktkoopman in textiel woonachtig op Sint-Janssingel 2. Paul de Groot dook in 1941 onder in Zutphen. Velleman was weliswaar communist én jood, maar vanwege zijn huwelijk met de katholieke Lucia van den Dungen liet de bezetter hem ook na het begin van de deportaties in juli 1942 nog enige tijd met rust. Bij een inval door de SD in 1943 werd Velleman opgepakt. Hij is via kamp Amersfoort en Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz. Als verzetsman staat hij vermeld op de officiële Erelijst Verzet en Koopvaardij.
Afbeelding Marc Verbeek