Korte Tolbrugstraat

Korte Tolbrugstraat

Posted by Redactie | 21 juni 2016 | Geen categorie

Grofweg tussen het huidige Burgemeester Loeffplein en de Zuid-Willemsvaart bevond zich de volksbuurt Tolbrugwijk (De Pijp). Hier stond tot 1938 aan de Lange Tolbrugstraat de stoomschoenfabriek van Maurits van den Bergh (Monta schoenen). Een privéweg, vernoemd naar dochter Mathilde, liep vanaf het fabrieksterrein richting Zuid-Willemsvaart. In het verlengde van de Scheidingstraat lag de Korte Tolbrugstraat waar een aantal joodse families woonde. In de jaren vijftig, begin jaren zestig, werd De Pijp afgebroken. Inwoners verhuisden naar elders in de stad en met hen verdwenen ook de cafés en dansgelegenheden die kenmerkend waren voor deze volksbuurt. De Binnendieze werd gedempt en uiteindelijk werd ook de Sint-Pieterskerk gesloopt. Een aantal joodse gezinnen woonachtig aan de Korte Tolbrugstraat zijn: familie Hartog (Hersje) Zeldenrust, op nummer 30; H. Velleman, nummer 48; Wed. A.M. Velleman, nummer 42; A. Duim, nummer 45; Wed. B. Duim, nummer 41; D. van der Goen, nummer 36; Wed. B. Tromp, nummer 41 en familie Herman de Winter op nummer 50.
Afbeelding Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch